Η κλινική διατροφή αφορά την διατροφική καθοδήγηση και υποστήριξη ατόμων με διάφορες ιατρικές παθήσεις. Στόχος είναι η βελτίωση της υγείας και των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τις ιατρικές παθήσεις μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής.
Πιο συγκεκριμένα ασχολούμαι με την διατροφική διαχείριση των παρακάτω νοσημάτων:
- Σακχαρώδης Διαβήτης: Σχεδιασμός προγραμμάτων διατροφής που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης.
- Καρκίνος: Υποστήριξη της κατάστασης θρέψης των ασθενών & αντιμετώπιση συμπτωμάτων των χημειο και ακτινο θεραπειών όπως είναι η μειωμένη όρεξη για φαγητό, η ναυτία και ο έμετος.
- Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Δημιουργία διαιτολογίων για την μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.
- Παθήσεις πεπτικού συστήματος: Σχεδιασμός διατροφικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσκοιλιότητα, η κοιλιοκάκη και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
- Παχυσαρκία και Μεταβολικό Σύνδρομο: Εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την βελτίωση της μεταβολικής υγείας.
Μαριάννα Δημοπούλου